sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Teen, en tee..


..uudestaan. Tein suolaista piirakkaa ja makeaa kakkua viimeisimmästä Maku-lehdistä.



Suolaisena rento ja huoleton, kuten lehti kuvailee, punajuuri-feta galette. Suolainen piirakka ilman piirakkavuokaa. Tästä punajuuripiirakasta tykkäsin, eli teen uudestaankin. Punajuuret maistuivat mukavan etikkaisen makealle, jota feta pehmensi. Hieman muokkasin alkuperäistä ohjetta.





Makea kakku oli paistettu valkosuklaajuustokakku, joka oli ainakin minulle pettymys. Mielestäni se ei oikein maistunut miltään. Liekö syynä mauttomuuteen, että käytin mustaherukkahillon sijaan aronimarjahilloa ja sitäkin ehkä liian vähän, pohjaan. Koristelu ei onnistunut alkuunkaan, hillo upposi täytteeseen, joten sydänkuviosta tuli linnun varpaan jälkiä. Koristeluhan ei makuun vaikuta ja kun nopeasti syö pois, ei ehdi kauaan silmääkään haittaamaan;)




 Punajuurifeta galette

Pohja:
2dl spelttijauhoja
½dl vehnäjauhoja
100g voita
½tl suolaa
½dl kylmää vettä

Täyte:
3 punajuurta
½ purjoa
2rkl voita
1tl suolaa
½tl mustapippuria
½dl tummaa balsamiviinietikkaa
3rkl fariinisokeria
2 rkl kuivattua meiramia
100g fetajuustoa murennettuna

Voiteluun:
1 kananmuna

Nypi jauhot, kuutioitu voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti.
Nosta taikina jääkaappiin.
Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi. Kuori punajuuret hieman jäähtyneinä ja leikkaa ne viipaleiksi.
Halkaise ja huuhtele purjo, suikaloi se.
Kuullota purjo pannulla voissa pehmeäksi. Lisää punajuuriviipaleet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää etikka ja sokeri. Keitä keskilämmöllä, kunnes neste on lähes haihtunut. Mausta meiramilla.
Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä pyöreäksi. Leikkaa taikinalevy viisikulmioksi. Vedä jokaisen sivun keskelle n 4 sentin viilto kohti keskustaa.
Levitä taikinan päälle punajuuuritäyte, mutta jätä reunoista n 6 cm kaistale täyttämättä. Murenna päälle juusto. Nosta taikinan reunat jauhotetuin sormin kohti keskustaa.
Voitele reunat kananmunalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n 30 min.
Tein pikku piiraan ylijääneestä taikinasta.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!